Snarveier:
Om Returkraft

Revisjonsstans nærmer seg med stormskritt

Skrevet av: Marit Løvland
Tine S. Nagelsett
Publisert:
30.8.2024

Når revisjonsstansen er ferdig i slutten av september er det bare et lite pust i bakken før arbeidet mot årets neste revisjonsstans er i gang igjen. Men hva er egentlig en revisjonsstans?

Revisjonsstans er en planlagt stopp av anlegget hvor vi utfører vedlikehold og inspeksjoner som vi ikke får gjort under normal drift. Arbeidet under revisjonsstansen legger grunnlaget for planlegging av jobbene som skal utføres ved neste års revisjonsstans.

 

«Du går ikke inn i en glovarm ovn og fikser et problem, eller skifter dekk på bilen mens den kjører», sier vedlikeholdssjef Odd Olav med et smil om munnen.

Vedlikeholdssjef Odd Olav Pettersen.

Revisjonsstansen starter 6.september og varer i ca. 3 uker. Vårt viktigste fokus under revisjonsstansen er at vi gjennomfører de planlagte oppgavene på en trygg og sikker måte. Hovedmålet med stansen er fortsatt stabil drift, samt at anlegget skal produsere optimalt, uten uforutsette stopper i cirka 8000 driftstimer i året.

 

For å effektivisere prosessen er ny teknologi tatt i bruk, som for eksempel bruk av drone. I tillegg til at denne bidrar til at vi kommer til på steder som tidligere var utilgjengelige, er dette en sikker måte å jobbe på. Dronen kan bevege seg i områder som kan være risikofylt for arbeiderne, og man får også mer eksakte observasjoner slik at vi kan kartlegge risikobildet. I forhold til effektivitet og økonomi gir dronens kartlegginger god og mer eksakt oversikt over anleggets tilstand, samt hvor det er behov for reparasjoner og vedlikehold. Dette igjen bidrar til at vi for eksempel kun bygger stillas der det er nødvendig, noe som gjør at vi sparer både tid og penger. 

Ovnen slukkes, hva skjer med søppelet som kommer inn?

 

Noe av søppelet tas imot og blir liggende i bunker, mens resterende blir fraktet til Støleheia for mellomlagring. Da pakkes det om i store baller, slik du ser på gårder, slik at vi kan bruke søppelet gjennom vinteren. På den måten sikrer vi en jevn flyt av søppel inn til bålet når driften starter igjen og gjennom vinteren.

Søppelet pakkes ned på Støleheia.

Hvordan leverer dere strøm og fjernvarme når bålet stanses?

Når stansen pågår, leverer vi ingenting. Dette er i henhold til vår avtale med strømleverandørene. Men fortvil ikke, du vil fortsatt ha varmt vann i dusjen din!

 

Ekstra arbeidskraft

Returkraft har ikke kapasitet eller nok folk til at vi kan gjennomføre revisjonsstansen alene. Da trenger vi hjelp og inngår avtaler med eksterne leverandører. Når revisjonsstansen pågår er det omtrentlig festivalstemning på huset. Da kommer det arbeidere fra blant annet Tyskland, Polen og Sverige som har spesialkompetanse på ulike områder, og antall arbeidere på Returkraft mer enn dobles på noen få uker. Vår egen vedlikeholdsavdeling har en sentral rolle under stansen og har et totalansvarfor å sikre at arbeidet innen de forskjellige områdene utføres med høy kvalitet.

 

Nå arbeides det i herdig for å sikre og ferdigstille alt som skal være på plass før det braker løs om en uke.