Snarveier:
Om Returkraft

Mangfold og mangfoldsledelse

Skrevet av: Marit Løvland
Publisert:
5.9.2024

Hvor bevisst er du på mangfoldet som finnes på din arbeidsplass, og hvilken verdi dette og mangfoldsledelse kan ha for at ditt selskap skal nå sine strategiske mål? Vi tror på et mangfoldig arbeidsmiljø og at vi ved å bruke hverandres kompetanser og egenskaper presterer bedre!

Et knippe av våre medarbeidere, med forskjellige roller, bakgrunn og tilnærminger

På Returkraft har vi altså satt temaet på agendaen, og med midler fra IMDi, og god hjelp fra PwC ved Hege Gabrielsen og Caroline Lofthus er vi i gang med å jobbe mer med dette potensialet!

Mange tenker umiddelbart på etnisitet, kjønn og alder når man snakker om mangfold, noe som er jo riktig, men et mangfoldig arbeidsmiljø er jo så mye mer enn det. Vi har forskjellig bakgrunn, ulik personlighet, utvikler oss og erfarer ulikt, osv. Enkelt sagt; vi er ikke alle «støpt i samme form», og det er jo det som gjør mangfoldsfokuset så spennende, …men også krevende.

Oppsiden er at man gjennom et mangfoldig felleskap og samarbeid, blant annet kan få frem forskjellige tilnærminger, belyse saker fra flere sider og gjennom det finne de beste løsningene. Videre vil det bidra positivt til arbeidsmiljøet der hvor medarbeiderne opplever at deres potensiale blir hentet frem, deres stemme blir hørt, at man lytter til hverandre og drar i samme retning. Dette høres jo ideelt ut, men likevel er det ikke alltid så lett å lykkes dersom det blir «fri flyt» av alle mulige personligheter, synspunkter og kompetanser. En mangfoldig arbeidsplass eller team krever også god ledelse og en organisasjonskultur som verdsetter mangfoldet.

I Returkrafts strategi er ett av våre mål å «Utvikle en organisasjonskultur med fokus på tillit, mangfold og motivasjon». Dette forplikter, og krever en aktiv tilnærming og målrettet arbeid. Arbeidet må dessuten være godt forankret i toppledelsen og organisasjonen for øvrig, og man må tydelig definere hvordan mangfold og mangfoldsledelse skal gi merverdi.

For å implementere og oppnå ønsket effekt av mangfoldsmålet,er det viktig å beherske mangfoldsledelse. Dette handler både om mangfoldsmodenhet (altså å se potensialet i hver enkelt medarbeider) og mangfoldskompetanse (i hvilken grad mangfold er kjent og implementert i det strategiske arbeidet). Dette må videre praktiseres og være en naturlig del av «sånn har vi det hos oss». Den anerkjente grunnleggeren av Seema, Nordens ledende senter for mangfoldsledelse, Loveleen Rihel Brenna oppsummerer dette slik: «Mangfoldsledelse er lederes mangfoldskompetanse og mangfoldsmodenhet uttrykt i praksis gjennom deres ledergjerning.»

Returkrafts valg om å praktisere mangfoldsledelse medfører behov for kompetanseheving på området, fokus og målrettet arbeid. For å fange opp reelle barrierer i organisasjonen knyttet til temaet er det også hentet inn betraktninger rundt temaet i organisasjonen. Ett av disse var

«Returkraft ønsker nok å ha fokus på og verdsette mangfold, men hvordan skal det komme til uttrykk? Ledelsen bør være de første til å gå foran som et godt eksempel

Vi i ledergruppa tar oppgaven på alvor og har derfor satt oss selv på «skolebenken» for å lære mer om mangfold og mangfoldsledelse. Vi har nå etter to samlinger erfart og erkjent at vi bare er i startgropa på de fem kjerneelementene IMDi presenterer på sin hjemmeside, men vi er mer enn klare for å jobbe videre for å bli kompetente mangfoldsledere, bli mer bevisst på mangfoldet vi trenger og har, og jobbe med temaet i organisasjonen, slik at vi kan bygge en organisasjonskultur hvor dette skal være en naturlig del av vår drift og arbeidshverdag.

Nå er det ikke slik at vi er pionerer på mangfold og mangfoldsledelse, men vi er stolte av å være i gang, og vil dele flere saker om temaet etter hvert som arbeidet skrider frem.