Den Store Telysjakten

Skrevet av BW. Kategori: Blogg

TelysjaktenHva kan vi gjøre for ta vare på jordens ressurser? Jo, bli med på telysjakt! Telysjakten er en konkurranse for elever i første- til fjerdeklasse i grunnskolen. Reglene er enkle. Den klassen som samler inn flest utbrente telyskopper per elev og leverer dem til gjenvinning, vinner! Telysjakten arrangeres av IKEA og WWF i samarbeid med Grønt Punkt, Syklus og Hydro.

Hva er så hensikten med konkurransen?

Telyskopper er laget i aluminium, et metal som er energikrevende å produsere, men som kan gjenvinnes svært effektivt. I Norge forbruker vi ca 240 millioner kilo per år. Å gjenvinne aluminium krever bare 5 prosent av den energien som forbrukes ved nyproduksjon. Gjennom gjenvinning sparer vi med andre ord 95 prosent av denne energien. Konkurransen kan fungere som en døråpner til større bevissthet omkring spørsmål som miljø og gjenvinning. Returkraft synes dette er et viktig tiltak og derfor oppfordrer vi besøkende hos oss å bli med på konkurransen.

Hva kan Returkraft vinne på at folk kildesorterer telysholdere?

Vår oppgave er å gjenvinne energien i restavfallet. Vi kan ikke utnytte energien i aluminiumet som er et meget mykt metall. Det som skjer når aluminium blir kastet i restavfallet, er at det blir kastet inn ovnen vår. Temperaturen i ovnen er mellom 850 og 1200 grader. Aluminiumet smelter og tetter igjen lufttilførselen som er nødvendig for å få det til å brenne godt. Det legger seg også i sprekkene på rista som avfallet brenner på.

Så derfor er det viktig at det ikke bare er småskolen som samler telysholdere, men at vi alle blir flinkere til å kildesortere.

Vi ønsker alle lykke til!

Stikkord: , , , , , ,

Tilbakesporing fra din side.

Kommentarer (1)

  • Stine Oppegaard

    |

    Helt greit at vi også skal og bør kildesortere telysholdere, men det bør være enklere å finne ut hvor man skal returnere det på forskjellige hjemmesider. Så vidt jeg kan klare å finne ut, er det kun IKEA som tar imot telysholdere. Kan de kastes i samme beholdere som for flasker/bokser?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Kontakt oss

Vi vil gjerne høre fra deg!

Returkraft AS
Setesdalsveien 205
4618 Kristiansand

Tlf 958 46 000
post(a)returkraft.no